Categoria: | Dulciuri |
Dificultate: | Foarte usor |
Cantitate: | 6 porţii |
Timp de preparare: | 1 oră şi 10 min |
|
Rog obrazele subţiri, domniţele şi domnişoarele sfioase precum şi cucoanele prea-cuvioase să mă ierte, căci altfel nu ştiu a le spune acestor paste de casă cu cartofi, molcuţe şi înecate în unt topit, zahăr vanilat şi mac, un desert clasic austroungar, dealtfel unul dintre cele cu care am crescut eu. |
Lista de ingrediente:
- cartofi * 750 grame (fierţi în coajă)
- griÅŸ * 75 grame
- ouă * 1
- sare * un praf
- făină * 200-250 grame
- unt * 80 grame
- mac * 6 linguri (măcinat)
- zahăr pudră * 6 linguri
|
Pași de pregătire:
- * Cartofii se fierb in coajă (preferabil să fie din cei albi, mai sfăramicioşi) apoi se curaţă, se cântăresc 750 de grame şi se zdrobesc bine într-un castron.
- * Se adaugă sarea, grişul, oul şi făina, pentru început doar 200 de grame de făină
- * Se frămantă un aluat molcuţ, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare.
- * Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, să zicem 2 lingurite).
- * Se presară cu făină planul de lucru şi se răstoarnă aluatul, împărţindu-l în bucaţele egale.
- * Se modelează pe planul de lucru puţisoarele nu mai lungi de 9-10 cm.
- * Până se termină toate de modelat, va clocoti şi apa în care se plonjează toate deodată.
- * Separat, se topeşte untul într-o cratiţă apoi se stinge focul. Când puţele se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă şi plonjându-le direct în untul topit.
- * Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatulă flexibilă, ca să nu se rupă puţele şi să se îmbrace toate cu untul topit.
- * Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zaharul pudră.
- * Cu aceeaşi spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit
- * Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune şi după ce s-au răcit puţintel.
|