REŢETELE NOASTRE
REŢETELE NOASTRE
1

PUŢE CU MAC

(sursa:  http://www.retetecalamama.ro)

Postat pe 11 aprilie 2016 de:


Dorin Cîrlugea
[[email protected]]
Categoria:   Dulciuri
Dificultate:   Foarte usor
Cantitate:   6 porţii
Timp de preparare:   1 oră şi 10 min

Rog obrazele subţiri, domniţele şi domnişoarele sfioase precum şi cucoanele prea-cuvioase să mă ierte, căci altfel nu ştiu a le spune acestor paste de casă cu cartofi, molcuţe şi înecate în unt topit, zahăr vanilat şi mac, un desert clasic austroungar, dealtfel unul dintre cele cu care am crescut eu.

Lista de ingrediente:

  • cartofi * 750 grame (fierţi în coajă)
  • griş * 75 grame
  • ouă * 1
  • sare * un praf
  • făină * 200-250 grame
  • unt * 80 grame
  • mac * 6 linguri (măcinat)
  • zahăr pudră * 6 linguri

Pași de pregătire:

  1. * Cartofii se fierb in coajă (preferabil să fie din cei albi, mai sfăramicioşi) apoi se curaţă, se cântăresc 750 de grame şi se zdrobesc bine într-un castron.
  2. * Se adaugă sarea, grişul, oul şi făina, pentru început doar 200 de grame de făină
  3. * Se frămantă un aluat molcuţ, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare.
  4. * Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, să zicem 2 lingurite).
  5. * Se presară cu făină planul de lucru şi se răstoarnă aluatul, împărţindu-l în bucaţele egale.
  6. * Se modelează pe planul de lucru puţisoarele nu mai lungi de 9-10 cm.
  7. * Până se termină toate de modelat, va clocoti şi apa în care se plonjează toate deodată.
  8. * Separat, se topeşte untul într-o cratiţă apoi se stinge focul. Când puţele se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă şi plonjându-le direct în untul topit.
  9. * Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatulă flexibilă, ca să nu se rupă puţele şi să se îmbrace toate cu untul topit.
  10. * Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zaharul pudră.
  11. * Cu aceeaşi spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit
  12. * Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune şi după ce s-au răcit puţintel.

Pagina:
[1]

COMENTARII

Dorin Cîrlugea [[email protected]] pe 13 aprilie 2016 ora 14:00
-Se poate folosi pesmet în loc de mac.
Dorin Cîrlugea [[email protected]] pe 13 aprilie 2016 ora 13:00
-Sunt foarte bune și fără mac.
www.000webhost.com